A 700 éves város – a füzet létrejötte

Már a Korzo megalapításánál fontos célunk volt, hogy Kolozsvár történeteit a felnőttek mellett a gyerekek is megismerjék. A műemlék épületeket szövevényes szabályok és törvények védik, amelyeknek megértése és betartása nem mindig egyszerű feladat. Ezért fokozottan fontos, hogy az emberekben kialakuljon egy kotődés az épített örökség iránt, hogy egyénileg mindenki felelősséget érezzen iránta, ebből kifolyólag pedig próbáljon vigyázni rá. Ez a magatartás nem feltétlenül természetes, de ha már kis koruktól kezdve tudatosan neveljük erre a gyerekeket, talán kevesebb (épület)rombolásnak leszünk majd tanúi. Mindez nagyon hasonlít a környezettudatos életmódhoz vagy a nálunk még gyerekcipőben járó újrahasznosításhoz, szelektív szemétgyűjtéshez. Ha a gyermekek az iskolában szembesülnek a környezetvédelem vagy energiatakarékosság fontosságával, akkor nagyobb valószínűséggel otthon is le fogják kapcsolni például maguk után a villanyt.

A 700 éves város és a gyerekek

Amikor tavaly elkezdtük tervezni a programjaink úgy döntöttünk, hogy a 700 éves Kolozsvár középkori történetét szeretnénk minél szélesebb közönség számára elérhetővé tenni. Így született meg a játékos, de mindenképp a felnőtteknek szóló félrevezetésün, a Kiváltság teszi a várost? – Igaz-hamis történetek a középkori Kolozsvárról című interaktív tematikus városnézésünk.

A gyerekeknek számára egy füzetet készítettünk, amelyet letölthetnek  honlapunkról. Miért? Egyrészt arra gondoltunk, hogy kevés olyan kiadvány született Kolozsvárról, amely kifejezetten a kicsiket szólítaná meg, számukra mutatná be a város történetét. Másrészt egy olyan “eszközt” szerettünk volna megalkotni, ami bármikor elérhető. Ezért tűnt ideálisnak egy ilyen füzet: ott van, letölthető bármikor, elővehető, olvasgatható, aztán akár kicsit el is felejthető, majd újra megkereshető.

Bár az elején azt hittük, hogy egy 8-12 éveseket célzó egyéni munkafüzetet fogunk kiadni, másként alakult, és így lett belőle családi munkafüzet. Rájöttünk, hogy nem tudunk elszakadni a meséléstől, s minél több érdekességet szeretnénk elmondani. A kiadvány több szöveget tartalmaz, amelyek között a nagyobbak számára is lehetnek új információk. A rajzolós-kézimunkázós feladatok a kisebbeknek szólnak, de a “helyszínre kimenős” feladatok a nagyobb testvéreket vagy akár a szülőket is megmozgathatják. Ezek a legfontosabb sarokkövei a füzetnek, hiszen felhívják a figyelmet a műemlékekre.

Igyekeztünk úgy összeállítani a fejezeteket, hogy minden témát egy ma is álló épület köré építsünk fel, hiszen azt, aminek ismerjük a történetét, könnyebben meg tudjuk szeretni. Meg akartuk mutatni, hogy ezek az épületek nem halottak, hanem néma mesélői a múltnak, de hangot (pontosabban: betűt) lehet adni ezeknek. A szövegekben folyamatosan kerestük a jelennel való kapcsolatot, hogy a gyerekek érzékeljék a folytonosságot, a középkori és a mai élet hasonlóságait és különbségeit. Lássák azt, hogy a múlt nem egy lezárt dolog, aminek nincs hatása a jelenre, sőt, ellenkezőleg!

A mesélő: Éliás

Kolozsvár tele van galambokkal, sokszor szemtelenül vagy merészen szállnak mindenfele. A magasságból jól rálátnak a városra, de ha valamire kíváncsiak, közel tudnak repülni hozzá, meg tudják vizsgálni. Akik régebb óta követnek minket, emlékezhetnek még az első szatyrunkra (kép). Itt jelent meg először a galambpár, akiknek a nevét akkor még nem árultuk el. Éliás és Rózi a mi kíváncsi, kolozsvári madárpárunk, akik repüléseikkor begyűjtik az információkat. A középkori város iránt Éliás kezdett el érdeklődni, mikor a nyáron meglátta a Történeti Múzeum ablakából Kolozsvár 1316-os kiváltságlevelének a másolatát. Akkor nem értette, de megkérdezte, mi pedig elmeséltük. Most már ő kíséri végig a családokat a körülbelül 700 évvel korábbi városon

via GIPHY

Az Erdély TV riportja, amelyben Éliás is megjelenik, megnézhető itt.

Közös pillantás a jövőbe

Reméljük, hogy ugyanolyan élmény lesz a füzet olvasása és a feladatok megoldása, mint amilyen élmény volt számunkra összeállítani, és látni a fogadtatást. Hétfőtől (dec. 4.) a kinyomtatott füzet is elérhető lesz négy helyszínen: a Minerva Művelődési Egyesület és az Életfa Családsegítő Egyesület székházában, a K+ térben és a Quadro Galériában. Terveink szerint ez egy sorozatindító kiadvány, s a Lépésben… tavasszal folytatódni fog. Akkor talán majd Rózi is megszólalhat. 🙂 Ehhez viszont segítségre van szükségünk. Kérünk mindenkit, írja le az észrevételeit, ossza meg velünk, hogyan fogadták a gyermekek a füzetet, mi tetszett nekik a legjobban, mi ragadta meg leginkább a figyelmüket. De mondják el azt is, hogy felnőttként mi volt a legérdekesebb, mi tűnt a leghasznosabbnk. Küldhetnek e-mailt a lettertokorzo@gmail.com e-mailcímre vagy kitölthetik névtelenül az online füzet alatti kérdőívet. Aki pedig anyagilag támogatna minket, megteheti személyesen, előzetes egyeztetés alapján vagy elhelyezheti adományát a fent említett négy helyszínen, a kiadványok mellett található dobozkákba.

Kolozsvár 700 éve kapta meg a városi rangot. Legyünk erre büszkék akkor is, ha kicsik vagyunk, akkor is, ha nagyok!

Vélemény, hozzászólás?

thirty four − = twenty five

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .