A jótékonykodó Rongyos Egylet

A téli hónapokban, karácsony körül gyakoriak a jótékonysági rendezvények, akciók – rászorulóknak gyűjtenek élelmiszert, meleg ruhát, ajándékcsomagot juttatnak el a magányosaknak, azoknak, akik család nélkül élik meg az ünnepet.

A 19. században is megfigyelhető volt a hasonló viszonyulás: az egyletekben a jótékonykodás komolyan végzett feladatnak számított. A szegény sorsú gyerekek megsegítése céljából hozták létre Kolozsváron 1881-ben a Rongyos Egyletet. Jenei Viktor jogász, az egyetem tanára volt a kezdeményező, aki a tanítókat is meggyőzte, hogy álljanak e nemes cél mellé, amely aztán évtizedekig sikeresen látta el feladatát. Az egyesület érdekessége, hogy a tagok nem fizettek tagsági díjat, azonban helyette jótékonykodtak ruha és pénzadományok felajánlásával. Az 1880-as évek első felében a Rongyos egylet az egyik iskola tetőterében alakította ki raktárát. Ide helyezték el azokat a ruhákat, tárgyakat, amelyeket a kolozsváriak felajánlottak.

A tagoknak értesítést küldtek ki a ruhagyűjtésekről, majd végigjártak mindenkit, összeszedve a még jó állapotú, de nem használt tárgyaikat. „Eldobni még kár lett volna, de használatból már kikopott; csak helyet foglalt –  láb alatt van… Milyen jó tréfa az, hogy sok hasznavehetetlen dologgal egy sereg emberéletet lehet megmenteni!” – vallották a Rongyos Egyletben. Miután begyűjtötték az adományokat megtartották a ruhákat, hogy átalakíthassák azokat, majd kiárusítást tartottak, vagy elhívtak egy zsibárust. Az így begyűlt pénzből pedig fizetni tudták a szabókat, varrókat, akik elkészítették a gyerekek számára megfelelő kabátokat, ingeket, nadrágokat.

A szerény indulás után egyre többen csatlakoztak az Egylethez, akik felajánlottak ruhákat, vagy pénzbeli segítséget. 1889-ben 157 adakozótól kaptak 233 ruhát, 86 személy pedig anyagilag támogatta őket, tőlük 262 forint gyűlt össze. Az év egyik legnagyobb bevételét Pulszky Ferenc politikus, régész, a Nemzeti Múzeum igazgatójának előadásán összegyűlt adományok hozták. Mindebből majdnem 150 gyermeket tudtak megsegíteni és arra is maradt, hogy a téli hónapokban meleg ételt adjanak a rászorulóknak.

A Karolina-oszlop egyik domborművén megjelenik az alamizsnát osztó császárné is.

Más években nyilvános ruhakiosztásokat is rendeztek decemberben, ezekre általában valamelyik iskolában került sor. 1906-ban is szerveztek egy ilyen eseményt, az összes ruhát kiosztották és a lapokban újra meghirdették ruha- és pénzgyűjtési akciójukat. Szintén 1906-ben ünnepelték 25 éves fennállásukat, az alkalomra megírták a Rongyos Egylet történetét, valamint számadást is készítettek: Kolozsvár 17 leány és 18 fiúiskolájából összesen 4855 tanulót segítettek ruhával, és összesen 7799 ruhát osztottak ki rászorulóknak, soha nem nézve senkinek sem a vallási, sem nemzetiségi hátterét.

Aki többre kíváncsi:

Vélemény, hozzászólás?

forty eight − = 47

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .