Lapozó – Jelenetek 1989 után

Egy-egy tematikus séta összeállítása sok előkutatást igényel. Kedvenc részünk a régi újságok, folyóiratok fellapozása, hiszen ezek rengeteg történetet őriznek a városról és lakosairól. Azonban a sétáinkon nem tudunk minden felbukkanó érdekességet elmesélni. Ezért döntöttünk úgy, hogy jegyzeteinkből sorozatot indítunk és közzétesszük mindazt, amire nem jut idő városi bóklászásaink alatt.

Ami a forradalmas sétából kimaradt 

Az 1989-es decemberi események rengeteg változást hoztak, vagy ígértek. Többek között ezek a hírek jelentek meg 1990. január 5-én, a Szabadságban.

„A megyei turisztikai hivatal tájékoztatása szerint január elsejétől valamennyi benzinkútnál lehet tankolni belföldieknek és külföldieknek egyaránt. A vásárolt benzinért lejjel és valutával is lehet fizetni, kívánság szerint.”

A benzin, akárcsak az élelmiszer, ‘89 előtt fejadagra járt. Hosszabb utak megtételéhez hónapokig vagy évekig kellett gyűjteni a üzemanyagot… kaniszterekben az erkélyen.

„Hamarosan a román állampolgárok részére is hozzáférhetővé válnak az eddig csak valutáért üzemelő videó- és zenediszkók, a szállodai zárt tévéhálózatok, valamint a többi ilyen rendszerben működő szórakozóhelyek, amelyek lejért is fognak üzemelni.”

Hol látták a szüleink a Star Wars első részeit? Valószínűleg nem a moziban. Szűk terekben, sokan összezsúfolódva, kis képernyőn nézhették a Nyugatról hozott vagy becsempészett filmeket. Kolozsváron többek között a Belvedere szállodában tartottak vetítéseket.

„Hamarosan beindul a turisztikai idegenvezetőket és tolmácsokat felkészítő tanfolyam, amely korszerű, tudományos ismereteken alapuló tájékozottságot kíván valamennyi résztvevőnek nyújtani annak érdekében, hogy az idei turisztikai idényben az idegenvezetési szolgáltatás is a megfelelő színvonalon lehessen.”

Ehhez nincs mit hozzáfűzzünk…

Az első és egyetlen benzinkút-lánc a kommunista Romániában a PECO – Produse Etilate cu Cifră Octanică – volt. (Minerva Archívum)

Valahogy így kell elképzelni a vetítéseket, csak a környezet lehetett kevésbé formális. A felvétel 1982-ben készült, az Armătura dolgozói valószínűleg Ceauşescu elvtárs szónoklatát nézték. (Minerva Archívum)

Ha érdekelnek az 1989-es forradalom kolozsvári eseményei, esetleg megosztanád saját emlékeidet, vagy megismernél több történetet, tarts velünk a következő
A forradalom színterei. Jelentek 1989-ből
című sétánkon!

Vélemény, hozzászólás?

twenty eight + = thirty three

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .