Lapozó – Kincses karácsony

Egy-egy tematikus séta összeállítása sok előkutatást igényel. Kedvenc részünk a régi újságok, folyóiratok fellapozása, hiszen ezek rengeteg történetet őriznek a városról és lakosairól. Azonban a sétáinkon nem tudunk minden felbukkanó érdekességet elmesélni. Ezért döntöttünk úgy, hogy jegyzeteinkből sorozatot indítunk és közzétesszük mindazt, amire nem jut idő városi bóklászásaink alatt.

Karácsonyra készülődve elgondolkodtam azon, hogy vajon hogyan ünnepeltek a kolozsváriak ezelőtt 100-150 évvel. Így hát kikértem néhány újságot az Egyetemi Könyvtárból, s fellapoztam. Karácsonyi történeteket kerestem 1866-os, 1886-os, 1901-es és 1906-os napilapokban. Akadt beszámoló a brassói karácsonyfaünnepélyről, a nagyenyediről, volt angliai tudósítás is, viszont egy összegző kolozsvári cikket nem találtam. Helyette volt sok apróság, ezeket foglalom most csokorba.

Az adventi időszak és a karácsony az estélyek időszaka volt. Az újságokban hosszabb-rövidebb tudósításokat lehet ezekről olvasni.

A jótékonykodás is előtérbe került az évnek ezen időszakában. A szokásos karácsonyi bazároknak egyik célja az adománygyűjtés volt, de voltak kifejezetten a szegények megsegítésére szervezett események is.

Természetesen szórakozásra is alkalmat adott a hideg évszak. A sétatéri tó korcsolyapályává változott.

1906-ban a “villanyszínház”, vagyis a mozi is készült az ünnepekre. A műsorból kitűnik, hogy nem betlehemes jelenetekkel vagy szívmelengető karácsonyi történetekkel várták a nézőket, hanem hétfőn, 24-én gyermekelőadással.

Az ajándékozásra való tekintettel a posta már korán felhívta az emberek figyelmét, hogyan csomagoljanak helyesen, hogy biztosan eljusson a csomag a címzetthez.

A színház mellett az egyes iskolák diákjai és a különböző egyletek is színdarabokkal készültek.

Nem maradt el a havas főtéri korzózás sem.

De vajon mit ajándékozhattak egymásnak a kolozsváriak? Következzen néhány ajándékötlet az újságok reklámajánlataiból.

A korcsolyázó kolozsvári fényképek forrása: Kilyén András – A kolozsvári sportélet hőskorának képes története.
Az illusztrációk a Budapesten kiadott Vasárnapi Újság című napilapból származnak.

This Post Has 2 Comments

  1. Kulcsár Gabriella

    Szép munka! Kivánom, hogy kiváncsiságotok a jövőben is megmaradjon! Gratulálok!!!

    1. Barazsuly Viktória

      Köszönjük! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

sixty five + = sixty eight

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .