#loveheritage

Manapság elég sok világnap van: kiemelt időpontban ünnepeljük világszerte a csókot vagy a költészetet, a kutyakekszet vagy a parkettcsiszolást. Hamarosan viszont kedvenceinket fogjuk ünnepelni, a műemlékeket! Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, vagyis a Műemlékek és Régészeti Lelőlehelyek Nemzetközi Bizottsága) kezdeményezésére 1984-ben ünnepelték meg először a műemlékek világnapját, április 18-án. Azóta ezen a napon világszerte különböző rendezvényekkel próbálják felhívni a figyelmet ezekre az emlékekre. Minden évben van egy központi tematika, az idei a kulturális örökséget és a fenntartható turizmust emeli ki. A részleteket itt lehet elolvasni.

Tehát úgy is mondhatnánk, hogy szülinapjuk van az épületeknek, szobroknak, tereknek. Így a kolozsváriaknak is. Hurrá!

Ha nem tudod még, hogyan ünnepelhetnél, van néhány ötletünk.

Szelfizz egy műemlékkel!

Látogass el a kedvenc épületedhez vagy szobrodhoz és készíts vele egy képet! A kép mellé írd le, mit láthatunk és hol, használd a #loveheritage és a #korzo hashtageket, hogy mi is megtalálhassunk. Tedd közzé a fotót április 18-23. között, így részt veszel 24-én, hétfőn, három ajándékcsomag kisorsolásán. Nyerhetsz egy natúr Korzo-szatyrot, egy türkíz jegyzetfüzetet és A 700 éves város munkafüzetünket egy-egy 2 személyre szóló sétautalvánnyal együtt.  Itt megnézheted a tavalyi #loveheritage szelfizőinket!

Figyelem! Csak azok vesznek részt a sorsoláson, akik képe publikus, a leírás pedig tartalmazza mindkét hashtaget, az épület/szobor megnevezését és a helyszínét.

Játssz velünk Facebook-oldalunkon!

Április 18-a tényleg az épített örökségről fog szólni nálunk. Reggeltől estig több kolozsvári érdekességet fogunk megosztani veletek, de az igazi fókusz a kérdéseken és a feladványokon lesz. Fedezd fel velünk a várost, keress épületrészleteket, dokumentálódj, legyél kreatív! A 8 feladat közül válaszolj helyesen legalább 6-ra, s megjutalmazunk. A megfejtők szintén résztvesznek egy sorsoláson: egy kék Korzo-szatyor, bordó jegyzetfüzet és A 700 éves város munkafüzet a nyeremény, egy-egy 2 személyre szóló sétautalvány kíséretében.

készült egy #loveheritage Facebook profilkép keret is! Bár Romániában még nem lehet ilyent szerkeszteni, a műemlékek szeretete nem ismer határokat, így nekünk egy kedves barátunk segítségével sikerült létrehozni (Írországban!). Tedd fel az akció sárga negyedpöttyét a profilképedre: csupán annyit kell tenned, hogy ezen a linken rákeresel arra, hogy Korzo. A keretek használata ideiglenes, beállíthatod, hogy meddig maradjon a képeden, de akár bármikor le is szedheted.

Mindezek mellett figyelmetekbe ajánlunk egy fotókiállítást és kerekasztal-beszélgetést, amelyen mi is résztveszünk. A Reményik Sándor Galériában Máté János műemlékes fényképei lesznek láthatóak, a kolozsvári épületek helyzetéről pedig Horváth Anna, dr. Furu Árpád, Maksai Ádám és egyesületünk részéről Gál Zsófi fog beszélgetni, délután 5 órától.

Április 18: #loveheritage!

Vélemény, hozzászólás?

+ twenty seven = thirty

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .