#Loveheritage 2018

Az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) és az UNESCO 1983-ban azt mondták, legyen április 18-a Műemléki Világnap. Mi 2016-ban azt mondtuk: #Loveheritage! Hiszen épített örökségünket nem csak ismerni, hanem szeretni is kell. Szelíden kell végignéznünk a duruzsoló Karolina téren, Szent Györggyel együtt bátran kell legyőznünk a bronzsárkányt, képzeletben meg kell néznünk egy Janovics-filmet az Urániában, utána pedig innunk kell egy feketét a New York kávéházban. Idén műemlékes szelfizéssel, városnéző sétával, félrevezetéssel, részletkereséssel és színezősökkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy elevenebb, élőbb kapcsolat alakuljon ki az emberek és a műemlékek között.

Szelfizz egy műemlékkel!

Menj el a kedvenc épületedhez, ülj le a kedvenc teredre, öleld meg a kedvenc szobrod, s készíts vele egy szelfit! Tedd ki a képet Facebookra vagy Instagramra, a leírásában pedig szerepeljen az emlék megnevezése, helyszíne, illetve a #loveheritage és a #korzo hashtagek. Ne felejtsd el publikusra állítani a bejegyzést, hogy mi is láthassuk. Ha biztosra akarsz menni, nyugodtan küldd el nekünk külön üzenetben vagy e-mailben a bejegyzésed linkjét.

A képeket szerdától vasárnapig (ápr. 18-22.) várjuk, addig folyamatosan töltjük fel majd őket egy Facebook-albumba. Akik így mutatják meg épületek iránti rajongásuk, ajándékokban is részesülhetnek!

Az ajándékok:

A szocmodern szép?! A Györgyfalvi és a Mărăști-negyed épített öröksége

Idei első tematikus sétánkon egy “láthatatlan” örökséget mutatunk be az érdeklődőknek. A város történelmi főterén is hajlamosak vagyunk úgy átsétálni, hogy nem nézünk fel a palotákra, hát még a ‘60-as, ‘70-es években épült lakónegyedek szürke hasábjaira. Készítsd elő a legkényelmesebb cipőd, mert elmeséljük, miként épült ki Kolozsvárnak ez a része, milyen különböző ideológiai és építészeti szempontok érvényesültek a tervezéskor, mit gondoltak a lakhatásról. Sétánkon csupán annyit kérünk, kellő nyitottsággal nézzen mindenki a cementtömbökre. Célunk, hogy két óra elteltével a kérdésből felkiáltás legyen: a szocmodern szép!

Találkozási pont: a Györgyfalvi negyedben található Mercur központnál, az autómosó előtt
Időpont: 17.30, ápr. 18. (szerda)
Időtartam: 2 óra

A nyitottság sokoldalúan kifizetődik majd: a séta végén meglepetés ajándékokat kapnak majd a korzózók.

Félrevezetés-kvíz

Mélyen hisszük, hogy a leghatékonyabban játszva tanul az ember. Azt is hisszük, hogy a kolozsváriak sok-sok információt tudnak már a városukról. Számos próbálkozással a hátunk mögött azt tapasztaltuk, hogy nem hagyják magukat könnyen félrevezetni! Mi most mégis megpróbáljuk, s a Műemléki Világnapon összekeverjük a hihetetlen valóságot a saját fantáziánk történeteivel. Olvasd el figyelmesen a történeteket és dönts megfontoltan! Ha nem hagyod magad félrevezetni, a kvíz végén megtudod a titkos jelszót. Küldd el nekünk e-mailben a lettertokorzo@gmail.com címre, hogy részt vegyél a sorsoláson.

[interaction id=”5ad65a332270cf0e76235357″]

Az ajándékok:

Az ördög a részletekben rejlik!

Hogy legalább a Műemléki Világnapon ne csak a lábunk alá nézzünk, részletkereső versenyt is hirdetünk!  Keresd meg ezeket a részleteket, s ha megtaláltad, írd meg nekünk üzenetben! Küldj egy e-mailt, s a fénykép sorszáma után írd le, mi látható a képen: utca és házszám megadása ideális, de írhatod a ház nevét is vagy bármilyen azonosítási módját (pl.: Mátyás király szülőháza melletti épület). Aki legalább 7-et megfejt, ajándékot is kaphat.

Az ajándékok:

Fekete-fehér kacskaringók

A várost mindenki másképp látja: van, aki a díszes kapukat nézi, más az ablakokban kuporgó cicákra lesz figyelmes. De vajon hogyan látják Kolozsvárt a képzőművészek? A kisebbeknek és játékos lelkű nagyobbaknak színezőssel kedveskedünk a Műemléki Világnapon. Hatházi Rebeka és Mr. Musette, vagyis Vass József megmutatta nekünk rajzban, hogy melyik az ő kedvenc épülete. A rajzokat szerdától innen bárki letöltheti (csak kattintani kell a képre nagyobb felbontásért), s színekbe öltöztetheti a várost. A kiszínezett rajzokat digitális formában mi is szívesen látjuk. Küldjétek el az office@korzo.org.ro e-mailcímre, mert kisorsolunk egy Korzo-szatyrot, és egyet-egyet családi munkafüzeteinkből.

A válaszokat, megfejtéseket, kiszínezett rajzokat vasárnap, este 7 óráig várjuk, az ajándékokat aznap, este 9 órakor fogjuk kisorsolni. A sétautalványok két személy számára bizosítanak félárú korzózást.

A felajánlott könyvekért köszönet az Idea Könyvtérnek és az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítványnak, a szabadulószobás kalandokért pedig a kolozsvári Paraparknak!

Vélemény, hozzászólás?

16 − nine =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .