Várak és viseletek Mátyás király korában

Milyen volt az az épület, ahol Mátyás megszületett? S mit láthatott az édesanyja, Erzsébet amikor kinézett az ablakon? Várban vagy kastélyban volt kényelmesebb lakni 575 éve? Tettük fel a kérdést kisebbeknek és nagyobbaknak, az épített környezeti nevelésre épülő foglalkozásunkon.

Az év során pedig érdekes válaszokat is kaptunk a fentebbi kérdésekre.

A fesztiválokon és osztályokban megszervezett foglalkozások bevezetőjében arról beszélgettünk, hogy miben különböznek a ma viselt ruhadarabok, azoktól amelyeket több száz éve, Mátyás király korában hordtak. Megnéztük, hogy milyen volt a mente és a suba, valamint a hölgyek ruháit is megcsodáltuk. Beatrix királyné ebben is újat hozott a budai várba: az olasz divat szerinti kivágott ujjú ruha ekkortól vált elterjedté. Szintén ebben az időszakban jelent meg a brokát is, az arany- vagy ezüstszállal átszőtt selyem vagy bársonyanyag.

A viseletek mellett azonban fontos volt azt is megbeszélni, hogy milyen épületekben laktak Mátyás idejében. A polgárházak, paloták és várak nem voltak idegenek a nagy uralkodó számára. A gyerekekkel közösen fedeztük fel az épületek részleteit – ablak és ajtókereteit, a tornyokat, a lőréseket. Megnéztük a budai várról fennmaradt részletes rajzot, és meséltünk az udvar reneszánsz szokásairól. Ezután pedig mindenki elkészíthette saját makettjét. Érdekes építészeti megoldásokban nem volt hiány. Ebből mutatunk meg néhányat.

A várak védelmi rendszerének kialakítására mindenki odafigyelt. Itt még sisakos őrök is vigyáznak a rendre. A vajdahunyadi vár sokak számára ismert volt, ezért többen megpróbálkoztak híd készítésével is.

A díszítőelemek úgyszintén fontosak voltak: színes tető, virágos kert jelent meg egy-egy alkotáson. Kreatív megoldásokban egyik foglalkozáson sem volt hiány, így volt aki vizesárkot is elképzelt vára köré. Úgy gondoljuk, hogy a hasonló gyakorlatok segítenek a kisebbeknek is befogadhatóvá tenni az alapvető történeti és építészeti ismereteket. Valamint arra is jó alkalmat biztosítanak, hogy a műemlék fogalmát, jelentését bevezethessük, ráirányítva a figyelmüket arra, hogy miért fontos épített örökségünk. Idén több fesztiválon is – az Ünnepi könyvhéten, a Kolozsvári Magyar Napokon és az Adventi sokadalmon találkozhattunk. Jövőre folytatjuk!

A foglalkozás létrejöttét a Communitas Alapítvány támogatta.

Vélemény, hozzászólás?

twenty − seventeen =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .