Mátyásos: útban a királyhoz

Társasjáték kicsiknek és nagyoknak Mátyás király koráról

Bújj Beatrix királyné, Kinizsi Pál, az igazmondó juhász vagy Antonio Bonfini bőrébe, és járulj Mátyás király színe elé! Utad első ránézésre egyszerűnek tűnhet, de az uralkodó parancsai, egy párbaj játékostársaiddal vagy egy káoszkártya gyorsan átrajzolhatja a viszonyokat. Miközben haladsz, járj nyitott szemmel, hiszen érdekességeket tudhatsz meg Mátyás királyról és koráról, legendás és történelmi események között ismerheted meg a reneszánsz művészetet és az udvari kultúrát.

Mit találsz a dobozban?

  • 20 útkártyát, amelyekkel te építheted meg az utadat, akár mindig másképp
  • 10 szereplőnek 6-6 hőskártyáját, hogy az ő bőrükbe bújva párbajozhass
  • Mátyás király 52 rendeletét, melyekbe belecsempésztünk néhány történelmi érdekességet is
  • 10 káoszkártyát, hogy véletlenül se legyen unalmas a játék, sokadik újrajátszás után sem
  • 6 játékfigurát, hogy lépegetni tudj
  • 2 dobókockát, hogy tudd, mennyit kell lépned

Hányan játszhatjátok és kiknek ajánljuk?

2-6 játékos számára találtuk ki, de ha bedobtok még néhány gombot, pénzérmét és szöszt, akár többen is kipróbálhatjátok. Legfiatalabb játékosunk eddig 3 éves volt: igaz, némi segítséggel, de az egyszerűsített változatát ő is élvezte. Ideális családi játék, de akár osztályteremben is lehet használni, mert nagyon sok érdekességet csempésztünk bele Mátyás király koráról. Biztos meg tudunk lepni!

Megmutatunk néhány kártyát

Ez csak egy nagyon kis ízelítő. Az gazdag információkat csodaszép képek színesítik: „udvari portréfestőnk” Hatházi Rebeka volt, aki kézzel festette meg mindegyik kártyahátat. Akárcsak egy reneszánsz festő.

Ezt gondolták róla mások:

A társasjáték ötlete még a 2018-as Mátyás-év kapcsán merült fel a csapatban. Az egyesület két tagja, Barazsuly Viktória és Újvári Dorottya szabadidejében szívesen társasjátékozik, és szerették volna kipróbálni a másik oldalt, azaz a tervezést is. A Korzo eredeti célja a játékos ismeretterjesztés, a Mátyásos lépegetős így tele van apró információkkal a reneszánszkori mindennapi életről.

A teljes cikk elolvasható a Maszol oldalán, ide kattintva.

Az Útban a királyhoz ugyanis nem egyszerűen csak egy társasjáték, hanem ismeretterjesztő társasjáték, amiben amellett, hogy hányat kell előrelépni, az is fontos, hogy tudjuk, ki az a Galeotto Marzio, aki olyan jó híreket súgott neked, amivel előre léphettél. Ő egyébként Mátyás egyik történetírója volt. Az is jó pont részünkről, hogy egyáltalán nem sztereotipikus az a tíz hős, akik közül választani lehet.

A teljes cikk a Transindex oldalán olvasható el, ide kattintva.

Lapozz bele a szabályzatba, hogy még többet megtudj!

Felkeltettük az érdeklődésed?

Napokon belül megvásárolhatod a társasjátékot Kolozsváron az Idea Könyvtérben vagy egyenesen tőlünk, előzetes e-mailes egyeztetés alapján. Ezzel kapcsolatosan hamarosan még több részlettel tudunk szolgálni.