Útmutató régmúlt időkhöz
Mesélő térkép a 19. századi kolozsvári életről

Útmutató a régmúlt időkhöz. Mesélő térkép a 19. századi kolozsváró életről

Mi az a mesélő térkép?

A mesélő térkép egy olyan papírlap, ami segít visszarepíteni az időben és sétálni egyet – ebben az esetben – a 19. században. Egy színes, történetekkel teletűzdelt eszköz, ami igyekszik egy kis „korzós sétahangulatot” varázsolni úgy, hogy a saját tempódban, egyedül, családdal vagy kisebb baráti társasággal járod be a várost. Persze, a térképpel a kezedben.

A térkép egyik felén fogod találni magát a tulajdonképpeni sétaútvonalat, bejárási javaslattal, megállókkal. De ha kedved tartja, nyugodtan megnézheted ezeket a pontokat más sorrendben is. Mi azt javasoljuk, higy menj el a megjelölt címre, nézd meg, ma milyen épületet vagy épületeket látsz! Régi térképek segítségével próbáltuk beazonosítani a boltok címeinek a mai megfelelőjét, ezért a mesélő térkép szöveges oldalán ezt tüntettük fel. Egyes esetekben nem volt könnyű dolgunk, mert ma már másképp néz ki az utcakép, mint egykor. Miután megérkeztél, olvasd el a megállóhoz kapcsolódó történetet! Képzeld el, milyen lehetett itt 150 évvel korábban… Majd sétálj el a következő helyszínre!

Miről szól az Útmutató régmúlt időkhöz?

Elgondolkodtunk azon, hogy ha egy új városban járunk, miért keresünk térképet egy információs irodában vagy miért nyitunk meg egy térképes telefonos applikációt. Hát azért, mert enni, inni, vásárolni, szórkozni szeretnénk. Ezzel a térképpel is hasonlót tehetünk, csak nem egy új városban, hanem új időben: az 1800-as években!

Ezt a mesélő térképet a Korzo-séták mintájára raktuk össze: elsősorban a korabeli napilapokat néztük át, és kiválasztottunk olyan személyeket, szabadidős tevékenységeket és boltokat, amelyek meghatározták a 19. század második felének mindennapjait és ünnepi eseményeit. Mesélünk korcsolyázásról és biciklizésről, cukrászdába és kávézóba járásról, férfi és női divatról, cipészről, virágárusról és kolozsvári parfümről is. Olyan történetek ezek, aminek egy jórészét nem lehet megtalálni útikönyvekben. Csupa izgalmas, személyes történet.

 

Felkeltettük az érdeklődésed? Ha szeretnél egy térképet, írj nekünk vagy keresd az Idea Könyvtérben!

Letölthető térkép

Ha egy rövidebb sétára vágysz, töltsd le ingyen az első ilyen jellegű térképünk, ide kattintva. Ez egy kis ízelítő a mesélő térképből, de a történetek nem fedik egymást.

A térkép létrejöttét támogatta:

Ez is érdekelhet