A szecesszió világnapja

Június 10-én két olyan kiemelkedő építész − Lechner Ödön és Antoni Gaudí – halálára és munkásságára emlékezünk, akik az akadémizmussal és a historizmussal szembeforduló szecesszió géniuszai voltak. 2013 óta magyar kezdeményezésre ez a nap a szecesszió világnapja. A szecesszió nagy világvárosai mellett az elmúlt években több erdélyi város is csatlakozott a rendezvénysorozathoz.

Idén a Réseau Art Nouveau Network szecessziós szervezet kezdeményezésére „A kedvenc szecessziós építészem” téma kerül a figyelem középpontjába. A témaválast nem véletlen, hiszen az idei év folyamán számos nagy művész évfordulóját ünnepeljük: 150. éve született Charles Rennie Mackintosh, Peter Behrens, Komor Marcell, Luis Muncunill i Parellada, s 100 éve hunyt el Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser.

Hisszük és valljuk, hogy a műemlékek ismerete és szeretete kéz a kézben jár, ezért szecessziós sétával, részletkereső játékkal, műemlékes családi munkafüzettel várjuk az érdeklődőket. Cserébe csak annyit kérünk, mutasd meg nekünk, ki a te kedvenced.

A galéria megnyitásáért kattints a képre!

A virágzó város: szecesszió Kolozsváron

Vasárnap stílszerűen szecessziós sétára hívunk mindenkit. Készítsétek elő a legkényelmesebb cipőtöket, mert lakóháztól könyvtárig, üvegablaktól középületig bejárjuk a várost, megtekintve olyan rejtett kincseket is, amelyeknek az eddigi barangolások során talán nem sikerült a nyomára bukkanni. Megtudhatjátok, miért szecesszió a szecesszió, mit gondolt a közvélemény az új stílusról, s honnan merítettek ihletet a kor építészei.

Figyelem: Mindenkinél legyen személyi igazolvány, mert a prefektusi hivatalba csak így engednek be!

Időpont: 2018.06.10. (vasárnap), 17 óra

Találkozási pont: Trefort/Victor Babeș utca 41. szám előtti parkolóban

Időtartam: 1,5-2 óra

Ne csak a lábad elé nézz!

Egy ilyen napon különösen fontos, hogy nyitott szemmel, kíváncsian járjuk a várost, ezért versenyre invitáljuk a játékos kedvűeket.

A hét folyamán kolozsvári szecessziós épületekről és iparművészeti alkotásokról fogunk képeket mutatni, szerdától kezdődően minden nap kettőt. Mindössze annyi a dolgod, hogy keresd meg őket, s a megfejtést írd meg nekünk privát üzenetben vagy az office@korzo.org.ro címen legkésőbb vasárnapig (június 10.). Érdemes az utcáról kevésbé látható helyekre is bekukucskálni. Aki figyelmes, nyereményben részesül!

A képgyűjteményt itt találjátok meg.

Kedvenc szecessziós építészem

Mivel idén az építészek kerülnek a fókuszba, kíváncsiak vagyunk, neked ki a kedvenc szecessziós építészed, épületed. Oszd meg velünk és a többiekkel vasárnapig, milyen csodás szecessziós részleteket fedeztél fel itthon vagy a nagyvilágban! A fotót lásd el a #szecesszióvilágnapja és a #korzo hashtagekkel, s ne feledd publikusra állítani, hogy mások is gyönyörködhessenek benne.

Szerezd be kedvezménnyel!

Ha még nem volt alkalmad legújabb füzetünket beszerezni, ne búslakodj, itt a lehetőség. Rendeld meg június 9-10-e között az office@korzo.org.ro e-mail címen, s 33%-os kedvezményben részesülsz.

Pap-ház

Korábbi szecesszióról szóló írásainkat itt, itt és itt olvashatod.

Vélemény, hozzászólás?

eighty five + = ninety

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .